Manuele lymfedrainage

Wat is lymfedrainage?
Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Ondermeer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en het uitwisselen van stoffen of van gassen. Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfestelsel (lymfevaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.

Wanneer wordt lymfedrainage toegepast?
Lymfedrainage wordt toegepast, daar waar het lichaam problemen heeft met een overmaat aan vocht in het weefsel of met de afvoer van afvalstoffen. De afvoer wordt ondersteund, terwijl de afbraak gewoon door het lichaam zelf gebeurt! Bij een oedeem is zo’n afvalstoffenprobleem evident, denk bijvoorbeeld aan een oedeem-arm bij iemand die een borstamputatie heeft ondergaan. Hierbij zijn vaak ook de lymfeklieren in de oksel verwijderd, zodat de lymfeafvoer ernstig is bemoeilijkt. Maar ook (tijdelijk) grote productie van afvalstoffen kan oedeem-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een sportinspanning (denk ook aan gezwollen enkels na een flinke wandeling). Dit soort gevallen is dus prima te behandelen met lymfedrainage. Verder blijkt uit de praktijk dat manuele lymfedrainage ook in veel andere gevallen een positief effect kan hebben.

Statisch lymfeoedeem: (lymfestelsel is beschadigd door bijv. operatie of bestraling): Door lymfedrainage vermindert de zwelling, er is minder pijn, de spierfunctie verbetert en (verdere) bindweefselvorming wordt voorkomen. De mate van succes is tevens afhankelijk van de omvang van de beschadiging.
Dynamisch oedeem (lymfestelsel is intact, bijv. kneuzing, verstuiking, blauwe plekken, sportblessures): Snellere afname van zwelling en pijn, verbeterde en versnelde genezing.

Ontstekingachtige aandoeningen: Peesontstekingen, peesschedenontstekingen, slijmbeursontsteking. Ook hier worden afvalstoffen beter verwijdert uit het ontstekingsgebied, vermindert zwelling en verbetert de aanvoer van bouwstoffen. De resultaten zijn meestal goed.
Verzuurde spieren na intensieve sportbeoefening: Door de versnelde afvoer van afvalstoffen en daardoor verbeterde aanvoer van voedingsstoffen, wordt de hersteltijd flink verkort.

Huidproblemen: Sommige huidproblemen zijn het gevolg van een slechte afvoer van afvalstoffen uit de huid. Acne, puistjes en huiduitslag zullen door lymfedrainage vaak aanzienlijk afnemen. Andere huidaandoeningen lenen zich niet voor MLD.

ME/CVS: Het is nog steeds onduidelijk wat deze ziekte precies veroorzaakt. Maar gebleken is wel dat lymfedrainage soms positief kan werken. Pijn en spierstijfheid kunnen verminderen evenals vermoeidheid. Deze werking is echter alleen bekend uit de praktijk, en niet uit degelijk medisch onderzoek.

Fibromyalgie: Hier geldt hetzelfde als voor ME/CVS. Precieze oorzaak en bestrijding van de ziekte zijn nog duister. Maar sommige patiënten hebben positieve ervaringen met lymfedrainage, zoals pijnvermindering.

Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk en oedeem (vooral in de benen) gaan vaak samen. Door de hoge bloeddruk krijgt het weefselvocht onvoldoende mogelijkheid om terug te keren in de bloedbaan. Een langdurig oedeem wordt doorgaans steeds hardnekkiger en er zal uiteindelijk ook abnormale bindweefselvorming optreden, waardoor het weefsel steeds verder achteruitgaat. Met lymfedrainage kan zo’n oedeem prima onder controle worden gehouden. Gevolg: minder dikke benen en enkels, betere spierfunctie en mobiliteit. De hoge bloeddruk zelf zal door lymfedrainage niet afnemen.

RSI-klachten: Het bestrijden van deze klachten is in eerste instantie een zaak van preventie. Hier kan ontspanningsmassage een rol in spelen. Als de klachten eenmaal optreden, kan via lymfedrainage (of klassieke massage) vaak verbetering worden bereikt.

Behandelbare klachten o.a.

  • Zwellingen (oedemen) (bijv. na ongeval of sportblessure)
  • Bloeduitstortingen
  • Spierpijnen en spierletsels
  • Dystrofie
  • Reuma
  • Slijtage
  • Klachten van het zenuwstelsel
  • Klachten als gevolg van stress
  • Keel-, neus- en ooraandoeningen
  • Huidproblemen
  • Longaandoeningen
  • Bloedcirculatiestoornissen
  • Orgaanklachten
  • Vochtophoping bij bijv. zwangerschap
  • Littekenbehandeling

Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan zijn door een operatie waarbij er lymfeklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het effect aangeboren zijn: dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Anatomie
Het lymfesysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfebanen die het vocht transporteren en lymfeknopen die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Hoe ziet een behandeling met manuele lymfedrainage eruit?
Altijd zal bij de eerste behandeling worden gekeken naar aard en oorzaak van het oedeem. Daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld. Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt op verschillende manieren gewerkt. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een gehele arm, been of rug. Ook als het een deelmassage betreft; elke lymfedrainage behandeling begint met “het aanzetten” van de “halskettingen”. De behandeling zelf is zacht en rustgevend. De minimale duur voor een effectieve behandeling is een half uur, maximaal ca. 1,5 uur. Na enige tijd worden door de patiënt vaak lichte tintelingen gevoeld, ten teken dat er ’iets gebeurt’ met het oedeem. Meestal is na afloop al een (lichte) afname van het oedeem te zien of te voelen (druk). Voor een goed resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid; het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Behandelmogelijkheden
Zwachteltherapie: Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren zal er in de meeste gevallen gezwachteld worden. Deze zwachtels zijn vervelend maar een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er meestal een therapeutische elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.

Manuele lymfedrainage: Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. knopen.
Lymfe taping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Meer informatie?
Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak, kunt u contact opnemen met de praktijk.

Deel deze pagina met je vrienden!