Preventie van Blessures

Blessurepreventie kan verdeeld worden in primaire, secundaire en tertiaire preventie. De primaire preventie is het voorkomen van blessures, secundaire preventie is het verminderen van een opkomende blessure en de tertiaire preventie de voorkoming van het erger worden van een bestaande blessure. Om goede adviezen te geven over blessurepreventie, bespreken we nu eerst waardoor een blessure (gevolg) kan ontstaan (oorzaak) en daarna hoe dit vermeden kan worden.

Oorzaak
De oorzaak voor een sportblessure is een hogere belasting dan de toelaatbare belastbaarheid van het lichaam. Als het lichaam opgewarmd is, is de belastbaarheid een stuk gestegen, waardoor de kans op blessures afneemt. Overbelasting kan ontstaan doordat er te veel geƫist wordt van het lichaam. Een voorbeeld hiervan is het cardio trainen met een te hoog tempo of het gebruik maken van een te zwaar gewicht. Een andere reden van blessureleed is het gebruiken van foute technieken of door bewegingen te maken waarvoor het lichaam niet is gemaakt (zoals het zwaaien van de armen achter het lichaam). De oorzaken voor blessures worden onderverdeeld in exogene variabelen en endogene variabelen.

Exogeen (van buitenaf) Endogeen (van binnenuit)
soort sport slechte houding
verkeerde trainingsbelasting leeftijd
slecht materiaal slechte conditie
slechte accommodatie aanleg
klimaat ziekte

Preventie
Nu wordt verder uiteen gezet hoe deze oorzaken voor blessures voorkomen kunnen worden:
Het soort sport: sporten kunnen divers van aard zijn (van dammen tot voetbal). Advies over een goede blessurepreventie kun je het beste vragen aan je trainer of een andere specialist op het gebied van je specifieke sport. Een algemeen advies is wel om een warming up van 5 tot 10 minuten te doen en daarna eventueel een stretch sessie (een dynamische stretch) met ter afronding een cooling down.
Verkeerde trainingsbelasting: het uitvoeren van een beweging die niet natuurlijk is voor het lichaam is erg blessuregevoelig. Aangeraden wordt om geheel af te zien van deze oefening en een technisch goede vervanging te zoeken.
Slecht materiaal: door het gebruik van slecht materiaal (zoals goedkope schoenen) ontstaan veel blessures. Geadviseerd wordt om goed materiaal aan te schaffen.
Slechte accommodatie: slechte apparatuur en omstandigheden voor het uitoefenen van de sport kunnen ook een oorzaak zijn voor blessures. Aangeraden wordt om naar een goede sportschool te gaan, waar goede apparatuur ter beschikking wordt gesteld.
Klimaat: koud weer kan zorgen voor blessures. Het opwarmen van de spieren is belangrijk in koude perioden (passieve warming up), maar daarnaast is de warming up vooral bedoeld voor de verhoging van de hartfrequentie (actieve warming up). Ook bij warm weer is de warming up dus van vitaal belang.
Slechte houding: een slechte houding kan voor onevenredige belasting zorgen op het lichaam. Geadviseerd wordt om altijd eerst de beweging uit te voeren met lichte of geen weerstand in aanwezigheid van een professional. In het geval van gewichtstraining wordt geadviseerd om zoveel mogelijk oefeningen te doen met dubbele belasting (het doen van de oefeningen met 2 armen of 2 benen tegelijk in plaats van met 1) waardoor het evenwicht gemakkelijker te behouden is.
Leeftijd: hoe ouder het lichaam wordt, hoe minder belasting deze aan kan. Geadviseerd wordt om niet al te zware belastingen te gebruiken bij oplopende leeftijden (beginnend vanaf ongeveer 45 jaar, afhankelijk van de conditie van de persoon in kwestie).
Slechte conditie: het hebben van een slechte conditie resulteert in een lagere belastbaarheid van het lichaam. Geadviseerd wordt om de training langzaam op te bouwen, waardoor de conditie toeneemt en dus ook de belastbaarheid (met conditie wordt de algemene gesteldheid van het lichaam bedoelt en niet alleen het uithoudingsvermogen).
Aanleg: sommige mensen hebben gewoon aanleg om blessures te krijgen. Het hebben van -te- lange kruisbanden bij de enkels kan een oorzaak zijn voor frequente verstuiking van de enkel. Een langere warming up (meer dan 15 minuten) en cooling down worden in dit geval geadviseerd.
Ziekte: na een periode van inactiviteit (zoals een ziekte of vakantie), kan het lichaam mindere belasting aan (dit geldt ook voor een korte periode van inactiviteit). Geadviseerd wordt om na een inactieve periode rustig te beginnen, zodat de belastbaarheid weer omhoog gaat.

Conclusie
Alle bovenstaande oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je een blessure oploopt. Volgens ons is de beste blessurepreventie methode de warming up. Ook de cooling down levert een belangrijke bijdrage aan een verminderde blessurekans, omdat hierdoor het lichaam beter en sneller kan herstellen. In mindere mate kan ook stretching zorgen voor een afname van blessures. Een blessure kan een ieder overkomen. Wat kunt u er aan doen en wat is het?

Hiervoor kunt u een bij mij een afspraak maken.

Deel deze pagina met je vrienden!